Haberler Yazı Dizileri

Eurovision Belgeseli bölüm 2(Eurovision’u Anlama Kılavuzu)// Üçüncü Kısım

Eurovision Turkey’den  herkese merhaba 🙂

Eurovision Belgeseli yazı dizimize devam ediyoruz.

            Yazı dizimizin ikinci bölümünde Eurovision şarkı yarışması ile özdeşleşmiş greenroom, interval act., fan klüp, televoting vb. konuların neler olduğu hakkında sizlere bilgi vermeye başlamıştık. İşte bu bölümün 3. ve son  kısmı.

15)OYLAMA

Eurovision şarkı yarışmasının en heyecanlı anı kuşkusuz oylama anıdır. Oylama konusu her ne kadar eleştirilse de eurovision’un heyecanına heyecan katan an ülkelerin çekişmelerini izlediğimiz oylama anıdır. Özellikle komşudan komşuya oy vermenin sıkça eleştirildiği oylama konusu bir çok kez Avrupa yayınlar birliği tarafından alınan kararlarla değiştirilmişti. 1956 -1997 arası %100 jurinin etki etkidiği oylamada 1997-2003 arasında isteyen ülkelerin halk oyu isteyenlerinse jüri oyuyla oy kullandığı sistem kullanıldı. 2003-2007 arası ise tamamen halk oyuna dönüldü. 2008 den itibaren de halk ve jüri oylamasının birlikte kullanılmasına karar verildi. Puanlamanın ise 1,2,3,4,5,6,7,8, 10 ve 12 puan şeklinde olması ise 1975 yılından sonra olmuştur.

16)BİLETLER

Eurovision şarkı yarışması 2000 yılındaki milenyum çağının başlaması ile beraber büyük salonlarda yapılmaya ve internet üzerinden canlı olarak yayınlanmaya başlandı. Bununla beraber artık seyircilerde prodüksüyonun bir parçası haline geldi. Böylece Eurovision için bilet satışları önemli bir hal aldı. Öyle ki daha biletlerin satılmaya başlandığı ilk dakikalarda biletler tükenmeye başladı.

17)AÇILIŞ GÖSTERİSİ

Tıpkı interval act. larda olduğu gibi Eurovision şarkı yarışmasının açılış gösterileri de Eurovision hayranları arasında önemli bir heyecan yaratır. 1956 yılından bu yana bir çok yıl yapılan ve son yıllarda kesintisiz bir şekilde yapılan açılış gösterilerinde  bazı yıllar bir önceki senenin kazanan şarkı yada ev sahibi ülkenin hazırladığı gösteriler sunulmaktadır. Bunun yanısıra 2013 yılından itibaren ise final gecesi açılışta bayrak geçit töreni yapılmaktadır.

18)YARIŞMANIN YAPILDIĞI YER

Eurovision şarkı yarışması başladığı ilk yıllarda küçük tiyatro salonlarında gerçekleştiriliyordu. 80 ve 90 lı yıllarda büyük konferans salonlarında yapılmaya devam etti. 2000 yılından itibaren ise büyük spor salonlarında gerçekleştirilmeye başlandı. 2001 yılında ise Danimarka’nın en büyük futbol sahası olan Parken Stadyumunda 38.000 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

19)KURALLAR

Eurovision şarkı yarışmasının kuralları Avrupa Yayın Birliğinin yayınladığı şartname çerçevesinde belirlenmektedir. Bu kulları yazı dizimizde sizinle paylaşacağız. Fakat Eurovision’un en bilinen kurallar kısaca şöyle;

  • Yarışmanın finalinde yaklaşık 26 şarkı yarışır.
  • Yarışmada söylenen şarkılar üç dakika ile sınırlandırılır.
  • Katılımcıların hiçbiri on altı yaşından küçük olmamalıdır.
  • Yarışmaya katılacak olan şarkı bir önceki senenin 1 Eylül tarihinden önce piyasaya çıkmamış ve yeni bir parça olmak zorundadır.

20)FAN KLÜPLERİ

Eurovision şarkı yarışması 64 yıldır günümüze kadar yapılabildiyse kuşkusuz bunda büyük bir hayran kitlesinin payı vardır. Bu hayran kitlesi ilk olarak 1985 yılında Finlandiya’da OGAE adında kurulan klüp ile organize oldu. Daha sonra  ise klübe alternatif olarak 2008 yılında INFE kuruldu.  Bu klüpler her sene kendi aralarında yarışmalar, partiler, toplantılar vb. düzenlerler.

21)EUROCLUP ve EUROVİLLAGE

Eurovision şarkı yarışması, yarışmanın yapıldığı 3 hafta boyunca ev sahibi şehirde çeşitli etkinliklerle kutlanır. Eurovision coşkusu tüm şehirde hissedilmesi için çeşitli aktiviteler çeşitli mekânlarda yapılır. Bunların en önemli 2 tanesi Euroclup ve Eurovillag dır. Euroclup sadece akreditasyon sahibi Eurovision hayranlarının girdiği ve hafta boyunca Eurovision sanatçıların gelip konser verdiği ve eğlendiği mekandır. Bir nevi Eurovision amaçlı ve sadece Eurovision şarkılarının çalındığı bir gece klübüdür. Eurovillage ise Eurovision köyüdür. Burası eurovision’un ev sahibi şehrinin merkezi bir yerinde yada meydanında kurulur. Burada çeşitli yeme içme ve satış yerleri ile Eurovision sanatçıların ücretsiz konser vereceği sahne bulunmaktadır. Euroclub’ın aksine burası halka açık bir yerdir. Euroclub ve eurovillage 2012 eurovision şarkı yarışması sonrasında yapılmaya başlanmıştır.

22)ÖDÜLLER

Eurovision şarkı yarışmasında kazanan şarkıya ödül verilir. Bu ödül yıllar boyunca değişiklik göstermiş olup bunun yanı sıra yarışma boyunca düzenlenen farklı etkinliklerde Eurovision şarkı yarışmasının fikir babası Marcel Bezençon adına aşağıdaki ödüller verilmektedir.

  • Artistic Award
  • Composer Award
  • Press Award
  • Commentators Award
  • Fan Award

23)ORKESTRA

Eurovision şarkı yarışmasının ilk yapıldığı yıl olan 1956  yılı ve 1998 yılları arasında tüm şarkılar canlı bir orkestra eşliğinde seslendiriliyordu. Bu orkestralarıda ülkelerin kendi getirdiği orkestra şefleri yönetiyordu. 1999 senesinde sonra ise half playback dedilen halk arasında karaoke diye bilinen sisteme geçildi. Buna göre şarkı banttan yayınlanıyor şarkıcılar ise şarkılarını canlı olarak okuyordu.

24)SPİKERLER

Eurovision şarkı yarışmasında İngilizce ve Fransızca resmi dil olarak konuşulduğundan bu yayınları canlı olarak televizyondan izleyiciye tercüme eden spikerler vardır. Kuşkusuz bu spikerlerden ülkemizdeki en meşhur olanı Bülent Özveren’dir Bülent Özveren tam 24 yıl Türkiye’nin Eurovision spikeri olarak bizlere eurovision’u canlı olarak anlattı.

25)KIRMIZI HALI ve AÇILIŞ SEREMONİSİ

Eurovision şarkı yarışmasında 2011 yılından itibaren kırmızı halı etkinliği düzenlenmeye başlanmıştır. Bu etkinlik sonrasında ise delegasyonlara özel olarak akşam açılış resepsiyonu düzenlenir. Kırmızı halı etkinliği basın ve Eurovision hayranlarına açık olmaktadır.

26)PROVALAR

Büyük bir şovun doğal olarak da uzun bir hazırlık süreci vardır. Bu hazırlık süreçlerinden bir tanesi de provalardır. Provaların Eurovision şarkı yarışmasının önemi ise yarışmayı kazanması beklenen ülkelerin az çok bu anda belli olmasıdır. Temsilcilerin şarkılarını nasıl söylediği, kareografileri vb. her şey bu anda belli olduğundan basın ve Eurovision hayranları tarafından provalar heyecanla takip edilir. Temsilciler 2 kez kostümsüz ve 2 kez de kostümlü olmak üzere 4 kez prova yaparlar. Yarışmadan bir gece önce düzenlenen jüri finali de bir prova sayılabilir. Kostümlü provalardan 1 tanesi ve jüri finali içinde ayrıca bilet satışı olur ve bu bilet fiyatları yarışma gecesi fiyatlarından bir tık daha ucuzdur.

27) POSTCARDLAR

Eurovision şarkı yarışmasında şarkıcıların sahneye çıkmadan önce televizyonda yayınlanan 30-40 saniye arasındaki görüntülere postcard denir.  İlk kez 1970 yılında başlayan bu uygulama o senenin ev sahibi ülkesi tarafından belirlenen tema çerçevesinde hazırlanmaktadır. Örneğin 2003 yılında Türkiye’nin postcardları ev sahibi Letonya’nın sabira kasabasındaki  Açıkhava müzesinde çekilmişti.

Ve böylelikle 3 kısımdan oluşan 2. Bölümün sonuna geldik. Artık bu başlıklar çerçevesinde Eurovision şarkı yarışmasının ilk yapıldığı yıl olan 1956 yılından itibaren günümüze kadar incelemeye başlayacağız.

GELECEK BÖLÜM : EUROVİSİON 1956 (MACERA BAŞLIYOR)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir