Haberler Yazı Dizileri

Eurovision Belgeseli bölüm 2(Eurovision’u Anlama Kılavuzu)// İkinci Kısım

Eurovision Turkey’den  herkese merhaba 🙂

Eurovision Belgeseli yazı dizimize devam ediyoruz.

            Yazı dizimizin ikinci bölümünde Eurovision şarkı yarışması ile özdeşleşmiş greenroom, interval act., fan klüp, televoting vb. konuların neler olduğu hakkında sizlere bilgi vermeye başlamıştık. İşte bu bölümün 2. kısmı.

7)INTERVAL ACT.

Eurovision şarkı yarışmasının en önemli anlarından birisi interval act. Olarak adlandırılan bölümleridir. İnterval act. Eurovision şarkı yarışmasında oylama bittikten sonra oyların sayılması aşamasında seyircilerin sıkılmaması için yapılan gösterilerdir. Bazı televizyonlar bu gösterileriler yayınlanırken reklam arasına girmektedir. Eurovision şarkı yarışmasının yapıldığı ilk yıl olan  1956 dan buyana kesintisiz her yıl yapılan bu gösterilerin kuşkusuz en çok dikkat çekeni ve akılda kalanı 1994 yılındaki Riverdance grubu oldu. 2004 yılında ülkemizde düzenlenen yarışmada bu gösteride Anadolu Ateşi sahneye çıkmıştı.

8)ALLOCATION DRAW

Eurovision şarkı yarışmasının sahneye çıkış sıralaması olan allocation draw Eurovision hayranları arasında takip edilen konular arasındadır. 1956 -2013 yılları arasında ülkelerin sahneye çıkış sıralaması kura sonucu belirleniyordu. Fakat 2012 yılı finalinde kura sonucu belirlenen ve sahneye çıkan ilk 7 ülkenin slow parça olması kura çekiminde değişikliğe gidilmesine sebep oldu. 2013yılından itibaren ülkeler sadece yarışmanın ilk bölümünde mi yoksa 2. Bölümünde mi sahneye çıkacaklarına karar vermeye başladı. Sahneye çıkış sıralaması ise Eurovision ‘un o seneki yönetmenin kararına bırakıldı. Bunun yanı sıra sadece ev sahibi ülkenin finalde kendi sahneye çıkış sıralamasını belirlemesine karar verildi. 2008 yılında 2 yarı finalli sisteme geçilmesi ile birlikte artık yılda 2 kez kura çekimi olmaya başladı. Hangi ülkenin hangi yarı finalde yarışacağı ocak ayındaki kura ile belirlenmektedir.

Eurovision şarkı yarışmasında ise özellikle 2. Bölüm olarak adlandırılan 13. Sıra ve daha sonrası sahneye çıkmanın birincilik için önemli olduğu ve son sırada sahneye çıkan ülkelerin daha akılda kalıcı olduğuna inanılır.

9)ÜLKE FİNALLERİ

Eurovision şarkı yarışmasında ülkelerin şarkılarını belirlemek için düzenledikleri yarışmalara ülke finali adı verilir. Bazı ülkeler ise ülke finali düzenlemeden direkt şarkıcı ile anlaşıp şarkısını hazırlamasını teklif eder. Bu ülke finallerinden en önemlisi İsveç ülke finali olan melodifestivalendir. Melodifestivalen her yıl geleneksel olarak düzenlenmekte olup İsveç başta olmak üzere tüm Avrupa’da yakından takip edilmektedir.

10) GÖNÜLLÜLER

Büyük bir organizasyonun arkasında kuşkusuz büyük bir ekip çalışması vardır. İşte Eurovision şarkı yarışmasında da bu ekip içerisinde gönüllü olarak ücretsiz olarak çalışan gönüllüler olarak adlandırılan kişiler bulunmaktadır. Bu kişiler Eurovision hayranı oldukları gibi sadece kendi istekleri ile çalışan kişilerde olabilmektedir.

11) PRESS CENTER (Basın Merkezi) ve AKREDİTASYON

Eurovision şarkı yarışmasını her  yıl yaklaşık olarak 200 milyon kişi seyretmektedir. Dolayısıyla böyle bir yarışmada her yıl binlerce basın mensubu tarafından yerinde takip edilmektedir. Eurovision hayranları açısından press center bu yüzden önemli bir yerdir. Yalnızca büyük televizyon ve medya kuruluşları değil, Eurovision hayran sayfaları ve klupleri de basın mensubu statüsünde bu yarışmada yer alıp basın merkezinde yarışmayı takip edebilmektedir. Eurovision hayranları basın merkezinde yer alabilmek için tıpkı diğer medya kuruluşları gibi akreditasyon almak zorundadır. Her yıl bu sayılı kotaya sahip akreditasyon için deyimi yerineyse Eurovision hayranları arasında çekişme yaşanmaktadır. Akreditasyon alabilen şanslı Eurovision hayranları ise basın merkezinde temsilciler ile yakından tanışabilir, röportaj yapabilerler.

12) HEAD OF DELEGATİON (DELEGASYON BAŞKANLARI)

Delegasyon başkanı Eurovision şarkı yarışmasında ülke ekibine başkanlık eden kişidir. Her ne kadar sanatçı ön planda olsa da Avrupa yayınlar birliği için en yetkili kişi delegasyon başkanıdır. Ülkemizin uzun bir süre delegasyon başkanlığını Bülent Osma yapmıştır. Delegasyonların büyüklüğü 20 ile 50 arasında olabilmektedir. Delegasyon başkanları her yıl yarışmadan önce Mart ayında belirlenen bir tarihte toplanır ve Eurovision öncesi son talep ve kontroller yapılır.

13) REFERANS GRUP

1998 yılında kurulan Referans Grubu, Eurovision Şarkı Yarışması’nın yürütme komitesidir. Amacı, kuruluşu denetlemek ve Yarışmaya Katılımcı Yayıncılar adına rehberlik etmektir.

Referans Grubunun temel görevleri format gelişmelerini onaylamak, finansmanı sağlamak, markayı modernleştirmek, farkındalığı artırmak ve ev sahibi ülkenin  yıllık hazırlığını denetlemektir. Referans Grubu bir Başkan, Delegasyon Başkanları tarafından seçilen üç üye, önceki iki Ev Sahibi Yayıncıdan Sorumlu Yapımcılar ve mevcut Ev Sahibi Yayıncının Sorumlu Yapımcısından oluşur. EBU’nun Eurovision Şarkı Yarışması Yönetici Danışmanı da Referans Grubunun bir üyesidir ve toplamda 8 üyeden oluşmaktadır. Grup yılda yaklaşık beş ila altı kez toplanmaktadır.

14) EXECUTIVE SUPERVISOR.

1956’dan bu yana, Eurovision Şarkı Yarışması EBU’nun gözetiminde düzenlenmektedir. Bu gözetimden sorumlu olan ve EBU tarafından atanan kişiye executive supervisor denilmektedir.

Yönetici Süpervizörünün Rolü;

Yönetici Süpervizör, küçük bir kadro ile birlikte, Avrupa Yayın Birliği adına Eurovision Şarkı Yarışması’nın organizasyonunu denetlemektedir. Organizasyonun merkezi İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunmaktadır. Yönetici Süpervizör ve ekibi, Katılımcı Yayıncılar ve EBU’nun pazarlama, müzik dağıtımı, PR ve dijital konulardaki organizasyon ortakları için ana irtibat noktasıdır. Yıl boyunca birkaç ay ekip, yarışmaya katılmalarını sağlamak için yayıncılar ile kapsamlı bir diyalog içerisinde olmaktadır. Yarışmanın bitiminden itibaren Yönetici Süpervizör, ev sahibi ülkeye organizasyon sürecinde rehberlik eder ve danışmanlık yapar. Ev Sahibi Yayıncı adına kuruluştan sorumlu üst düzey yönetici olan yapımcı ile sürekli temas halindedir.

Yıllar İçinde Yönetici Süpervizörler;

1956-1957: Rolf Liebermann (2)

1958-1963: Bilinmiyor (6)

1964-1965: Miroslav Vilček (2)

1966-1977: Clifford Brown (12)

1978-1992: Frank Naef (15)

1993-1995: Christian Clausen (3)

1996 ve 1998-2002: Christine Marchal-Ortiz (6)

1997: Marie-Claire Vionnet (1)

2003: Sarah Yuen (1)

2004-2010: Svante Stockselius (7)

2011-2020: Jon Ola Sand

  1. BÖLÜMÜN DEVAMINDA GÖRÜŞMEK ÜZERE

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir