Haberler Yazı Dizileri

Eurovision Belgeseli bölüm 2(Eurovision’u Anlama Kılavuzu) Birinci Kısım

Eurovision Turkey’den  herkese merhaba

Eurovision Belgeseli yazı dizimize devam ediyoruz.

            Yazı dizimizin ilk bölümünde Eurovision Şarkı Yarışmasının doğuşunu anlatmıştık. Fakat ilk Eurovision şarkı yarışması olan 1956 yılındaki yarışmaya geçmeden önce Eurovision şarkı yarışması ile özdeşleşmiş greenroom, interval act., fan klüp, televoting vb. konuların neler olduğu hakkında sizlere bilgi vermek istedik. Eurovision serüvenine başlamadan önce bu konuların ne olduğunu bilirsek Eurovision Şarkı yarışmasının nasıl bir yolculuk geçirdiğini daha iyi anlarız. Bu liste biraz uzun olduğundan 3 kısım halinde inceleyeceğiz. İşte 2. bölüm 1. kısım. Haydi, o zaman vakit kaybetmeden başlayalım.

1)GREENROOM

Eurovision şarkı yarışmasında temsilcilerin ekipleri ile sahneye çıkmayı beklediği ve sahnede şarkılarını seslendirdikten sonra yarışmanın bitişine kadar bekledikleri yere greenroom denir. Fakat bu alan ismindeki gibi yeşil renkte değildir. Aslında bu tabir tiyatrolarda kullanılır. Eurovision şarkı yarışmaları ilk yıllarda küçük tiyatro salonlarında yapıldığı için tiyatrodan gelen bu tabir kullanılmıştır.

Kuşkusuz greenroom’un Eurovision severler için önemi temsilcilerin heyecanına tanık olmalarını sağlamasından kaynaklanmaktadır. Oylama esnasında ve yarıfinal sonuçları açıklandığında sanatçıların heyecanı  ve sonuçlara verdikleri tepkiler her zaman Eurovision severler tarafından merak konusu olmuştur.

Greenroom görüntüleri ilk kez 1967 Eurovision şarkı Yarışmasında paylaşılmıştır. 2012 yılında da ilk kez yarışmanın yapıldığı salonun içerisinde seyirciler ile birlikte yer almıştır.

02)SUNUCULAR

Büyük bir müzikal şovun doğal olarak bir sunucuya ihtiyacı vardır.  Dolayısıyla Eurovision şarkı yarışması boyunca sunucu konusu da Eurovision hayranlarının en çok takip ettiği konuların başında gelmiştir. Eurovision sunucuları genellikle ev sahibi ülkenin ünlü isimlerinden ya da bir önceki yılın Eurovision birincisi arasından seçilir.  Sunucular Avrupa yayınlar birliği (EBU)’nin resmi dilleri olan İngilizce ve Fransızcayı bilmek zorundadır. Sunucuların gösteri üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bu sebeple Eurovision sunucuları kuşkusuz Eurovision show’unun en önemli parçasıdır.

Eurovision şarkı yarışmasında ilk yıllarında tek sunucu yer almaktaydı. Fakat ilerleyen yıllarda sunucu sayısı 2’ye daha sonra 3’e, günümüzde ise 4’e kadar çıkmıştır.

03)SAHNE TASARIMI

Özellikle son yıllarda sahne tasarımı Eurovision şarkı yarışması için önemli bir konu olmuştur. Dünyanın yakından takip ettiği bir şovun doğal olarak da arka planında önemli bir prodüksiyon yer almakta. Bu prodüksiyonun önemli bir parçası olan sahne tasarımı her yıl yarışmanın temasına bağlı olarak ya da temadan bağımsız olarak tasarlanmakta.  Bu tasarımlar için her yıl ünlü sahne tasarımcıları arasından seçilen bir sahne tasarımcısı Eurovision fanlarının merakla beklediği sahne tasarımını yapmaktadır. Örneğin 2004 yılı için TRT kendi bünyesinde bulunan sahne tasarımcıları arasında bir yarışma düzenlemiş ve 2004 eurovision şarkı yarışması sahnesini bu şekilde belirlemişti. (2004 sahne tasarımı süreci haberimiz için tıklayınız https://bit.ly/39vo2e2 )

04) GRAFİK TASARIMLAR

            Sahne tasarımında olduğu kadar Eurovision şarkı yarışmasının grafik tasarımlarıda Eurovision fanlarının heyecanla beklediği bir konudur. Tıpkı sahne tasarımında olduğu gibi grafik tasarımlarda o yılın temasına göre yapılır. Hatta bu grafikleri 2004 ve 2012 yılları arasında Arttek isimli bir türk şirketinin yaptığını biliyor muydunuz?

05) LOGO / TEMA ve SLOGAN

Eurovision fanlarının merakla beklediği bir başka tasarımda logo ve tema tasarımıdır. Bu konuda tıpkı diğer tasarımlarda olduğu gibi o yılın teması ile ilişkili olarak tasarlanır. 2004 yılına kadar her Eurovision Şarkı Yarışması için tamamen yeni bir logo tasarlandı. 2004 yılında, Avrupa Yayın Birliği (EBU), Eurovision Şarkı Yarışması için benzersiz bir resmi tema ve her yarışma için bir sloganın eşlik ettiği genel bir logo tasarladı. Bugün bilindiği gibi genel etkinlik logosu, 2004 yılında Londra merkezli ajans olan JM Enternational tarafından tasarlandı ve 2015 yılında Storytegic tarafından yeni bir düzenleme ile birlikte kullanılmaya devam etti.

Eurovision logosu 2002 yılından itibaren bir slogan ile birlikte kullanılmaya başlandı. Yalnızca 2009 yılında slogan kullanılmadı.  Bu tema ve sloganlar o yılın ev sahibi ülkesinin kültürüne göre yada evrensel bir çağrışım yaratan ifadelerin bir araya gelmesi ile oluşturulabilmektedir.

06) EV SAHİBİ ŞEHRİN BELİRLENMESİ

Eurovision şarkı yarışmasını kazanan ülke bir sonraki sene yarışmaya ev sahipliği yapma hakkını kazanır. Ve böylece yeni bir süreç başlar. Ev sahibi ülke belli ama hangi şehir olacağı merak konusu olur. Bu süreçte ev sahibi ülkenin büyüklü küçüklü bir çok şehri ev sahipliğine aday olur. Fakat genelde kazanan şehirler başkentler olur. Örneğin ülkemiz 2004 yılında başkenti değil İstanbul, Almanya ise her ev sahipliğinde başkent dışından bir şehri ev sahibi şehir olarak seçmiştir.

7)INTERVAL ACT.

Eurovision şarkı yarışmasının en önemli anlarından birisi interval act. Olarak adlandırılan bölümleridir. İnterval act. Eurovision şarkı yarışmasında oylama bittikten sonra oyların sayılması aşamasında seyircilerin sıkılmaması için yapılan gösterilerdir. Bazı televizyonlar bu gösterileriler yayınlanırken reklam arasına girmektedir. Eurovision şarkı yarışmasının yapıldığı ilk yıl olan  1956 dan buyana kesintisiz her yıl yapılan bu gösterilerin kuşkusuz en çok dikkat çekeni ve akılda kalanı 1994 yılındaki Riverdance grubu oldu. 2004 yılında ülkemizde düzenlenen yarışmada bu gösteride Anadolu Ateşi sahneye çıkmıştı.

8)ALLOCATION DRAW

Eurovision şarkı yarışmasının sahneye çıkış sıralaması olan allocation draw Eurovision hayranları arasında takip edilen konular arasındadır. 1956 -2013 yılları arasında ülkelerin sahneye çıkış sıralaması kura sonucu belirleniyordu. Fakat 2012 yılı finalinde kura sonucu belirlenen ve sahneye çıkan ilk 7 ülkenin slow parça olması kura çekiminde değişikliğe gidilmesine sebep oldu. 2013yılından itibaren ülkeler sadece yarışmanın ilk bölümünde mi yoksa 2. Bölümünde mi sahneye çıkacaklarına karar vermeye başladı. Sahneye çıkış sıralaması ise Eurovision ‘un o seneki yönetmenin kararına bırakıldı. Bunun yanı sıra sadece ev sahibi ülkenin finalde kendi sahneye çıkış sıralamasını belirlemesine karar verildi. 2008 yılında 2 yarı finalli sisteme geçilmesi ile birlikte artık yılda 2 kez kura çekimi olmaya başladı. Hangi ülkenin hangi yarı finalde yarışacağı ocak ayındaki kura ile belirlenmektedir.

Eurovision şarkı yarışmasında ise özellikle 2. Bölüm olarak adlandırılan 13. Sıra ve daha sonrası sahneye çıkmanın birincilik için önemli olduğu ve son sırada sahneye çıkan ülkelerin daha akılda kalıcı olduğuna inanılır.

9)ÜLKE FİNALLERİ

Eurovision şarkı yarışmasında ülkelerin şarkılarını belirlemek için düzenledikleri yarışmalara ülke finali adı verilir. Bazı ülkeler ise ülke finali düzenlemeden direkt şarkıcı ile anlaşıp şarkısını hazırlamasını teklif eder. Bu ülke finallerinden en önemlisi İsveç ülke finali olan melodifestivalendir. Melodifestivalen her yıl geleneksel olarak düzenlenmekte olup İsveç başta olmak üzere tüm Avrupa’da yakından takip edilmektedir.

2. bölümün 2. kısımında görüşmek üzere 🙂

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir